Blanding - Grand Junction.

25 sept. Blanding - Grand Junction. 330km.

Moab is een plaats in de staat Utah. Het is de hoofdplaats van Grand County. Moab is van belang voor het toerisme naar de nabijgelegen woestijnachtige natuurgebieden Arches en Canyonlands. Daarnaast is Moab ook een populaire uitvalsbasis voor rafting op de Colorado en tochten met de 4×4 of mountainbike. In het verleden was het stadje bekend als Uranium City vanwege de uraniummijnen. Deze industrie is echter geheel ingestort.
Vanwege de pittoreske rotsformaties en het majestueuze landschap in de omgeving van Moab werden er veel films opgenomen, vooral westerns, als eerste Wagonmaster van John Ford (1949). Enkele andere voorbeelden: Once Upon a Time in the West (1968), Indiana Jones and the Last Crusade (1988), Thelma and Louise (1990) en Mission: Impossible II (2000).

Church Rock.

Hier woonde vroeger de pionier Joe Wilson , waar Wilson Arch is genoemd.

Wilson Arch.

Het Arches National Park is een nationaal park bij Moab in het oosten van de Amerikaanse staat Utah. Er zijn diverse wandelingen in het park. Ook is er een bezoekerscentrum.

Het Arches National Park is beroemd vanwege de vele indrukwekkende rotsformaties en balancerende rotsen. De kleinste bogen hebben een opening van amper één meter, terwijl de afstand tussen de steunpunten van de grootste boog 88,4 meter is. In 1991 is er van de Landscape Arch een stuk afgebroken met de afmetingen van 20m bij 3,66m bij 1,33m. Een getuige maakte hiervan een filmpje. Nu is het niet meer toegestaan om onder of op de boog te lopen. In 2005 stortte de Wall Arch in.

De geschiedenis van de bogen begint zo’n 300 miljoen jaar geleden. Destijds liep het hele gebied verschillende keren onder water. Als het water verdampte of het klimaat droger werd bleef zout achter. Dit zout hoopte zich op en op sommige plaatsen ontstonden zelfs lagen van vele honderden meters dik. Deze zoutlaag werd later bedekt met restanten van vloeden en winden. Dit zand vervormde langzaam tot gesteente van soms wel meer dan een kilometer dik. Zout is onstabiel als het onder druk staat. Het zoutbed kon de druk van de bovenliggende lagen niet aan, vervormde en zorgde voor verticale scheuren in de rotslaag erboven. In deze scheuren ontstond ’s winters ijs dat zich ging uitzetten waardoor het gesteente afbrokkelde. De losgekomen stenen werden door de wind afgevoerd. Tijdens nattere periodes regende het in het gebied en sleten de scheuren uit doordat er water doorheen stroomde. Erosie is nog steeds gaande en zal er uiteindelijk toe leiden dat alle bogen en rotsformaties verdwijnen. Het proces werd versneld toen in de periode van tien tot vijf miljoen jaar geleden het Coloradoplateau omhoog werd gestuwd. Het water sleet de spleten zo diep uit dat het onderliggende zout werd bereikt. Toen dit wegspoelde ontstonden twee valleien in het gebied.

https://youtu.be/DNX4UTQZpTA

https://youtu.be/oVpF0VLK1CY

https://youtu.be/WNu1VGl416U

https://youtu.be/3ERJZt4rfKM

Hole in The Rock.

Hole ’n the rock is een openlucht museum met een grote verzameling sculpturen vervaardigd met oude ijzeren voorwerpen , gecreëerd door de artiste Lyle Nichols.

https://youtu.be/COkbI65dPiw

Tuin Hole in the Rock .

Tuin

Een toilet.

Tuin

Tuin.

Toilet

Besneeuwde bergtoppen

Moab.

Beekje in Moab.

 Iets verderop was er watervalletje.

…en een brug

Moab.

Woordspeling.

Colorado River .

Rockey Mountains .

Colorado River.

The Rockeys…..

…nog een beetje verder.

We volgen opnieuw Colorado River.

 Créer un Blog | Nouveaux blogs | Top Tags | 498 articles | blog Gratuit | Abus?