Pegasus Bridge en Arromanches

 6 Mei.

Bénouville .

Pegasus Bridge

https://youtu.be/kS83W-nSqik

https://youtu.be/TMvlh1JArmM

https://youtu.be/Pp8HsZSd1Io

On the night of 5 June 1944, a force of 181 men, led by Major John Howard, took off from RAF Tarrant Rushton in Dorset tasked with taking the strategically significant Bénouville Bridge over the river Orne, Normandy, France. They landed their wooden gliders within feet of the bridge and despite being outnumbered by the Germans successfully took and held the bridge, which was later renamed Pegasus bridge in their honour. This marked the beginning of ‘D Day’ and the allied invasion of occupied Europe.

De aanval op de Pegasusbrug werd geleid door Majoor John Howard. Hij had twee opdrachten: de Pegasusbrug veroveren en de brug over de Orne die 360 meter verderop lag. Hij was de leider van de eenheid die op D-day als eerste met de Duitsers in gevecht zou zijn.

Voor de verovering van de twee bruggen beschikte Howard over zes pelotons van het 2e Bataljon Ox en Bucks en 30 geniesoldaten van het 249ste compagnie Royal Engineers. In het totaal namen aan deze aanval 181 manschappen deel inclusief de piloten. Deze waren verdeeld over zes Horsa zweefvliegtuigen. Het eerste steeg op 5 juni om 22:56 uur op en het laatste om 23:01 uur. Om 00:07 uur toen D-Day nog maar enkele minuten oud was vloog het eerste toestel al boven de kust van Frankrijk. Op 1800 meter werden de kabels losgegooid. Het eerste vliegtuig landde op 42 meter van de brug. De overige vliegtuigen kwamen ook zeer dicht in de buurt van de brug tot landing. De nauwkeurigheid van de landing was hiermee zeer opmerkelijk. Toen de bruggen eenmaal waren ingenomen moesten Howards mannen deze in hun bezit houden totdat zij werden afgelost.

De totale actie duurde nog geen kwartier. Verwacht werd dat de tegenstand zou bestaan uit vijftig man van het Duitse bruggengarnizoen, maar er was nog niet de helft daarvan aanwezig (onder wie voornamelijk Oosteuropeanen in gedwongen dienst evenals een tiental Italiaanse dwangarbeiders die in de verbunkerde manschapsverblijven sliepen). Een kleine bunker werd onschadelijk gemaakt met fosfor - en handgranaten. Terwijl een dozijn mannen van het eerste peloton over de brug rende, werden zij onder vuur genomen door een mitrailleur. Hierbij sneuvelde pelotonscommandant Den Brotheridge voordat hij aan het einde van de brug was. Hij wordt dan ook gezien als de eerste geallieerde dode tijdens een gevecht op D-day. Twee bejaarde Franse burgerwachten werden gedood door Brits vuur. De eigenaar van het voormalige café Picot (tegenover het huidige café Gondrée), die buiten stond, werd neergeschoten door een daar schuilende Duitser.

Nadat de Britten de brug veroverd hadden, kwamen zij erachter dat er al bedrading lag voor het opblazen van de brug, maar dat de explosieven niet waren geplaatst. Gedurende de nacht en de dag waren er diverse (eerst aftastende) aanvallen door de Duitsers die werden afgeslagen. Rond 01:30 ’s nachts op D-day werd b.v. een gepantserd half rupsvoertuig bewapend met een kanon met een PIAT-schot van sergeant Charles (’Wagger’) Thornton in brand geschoten. Dat wrak versperde op een kruising effectief de toegangsweg vanuit Caen door Bénouville naar zowel de bruggen als naar de kust.

Omstreeks 01:00 uur voegden mannen van de Vijfde Parachutebrigade zich bij de Ox and Bucks van majoor Howard en na de middag op D-Day kwamen hier ook de mannen van de 1e Special Service Brigade van Brigadegeneraal Simon Lord Lovat langs. Het café Gondrée nabij de kanaalbrug was in deze periode de tweede locatie waar gewonden verzorgd werden. Tijdens de brugactie vielen twee Britse doden en vijf gewonden.

Tegelijkertijd kwamen de mannen van de andere twee Horsa’s (de derde was verkeerd bij de Dives losgekoppeld) bij de brug van de Orne uit. Deze brug werd zonder Britse doden of gewonden in handen genomen, want de Duitsers waren hier gevlucht. Nadat deze brug veroverd was, werd het codebericht Ham and Jam verzonden om te kennen te geven dat de operatie geslaagd was. Ter ere van de Britse luchtlandingstroepen werd de brug over het kanaal van Caen vanaf zomer 1944 de Pegasusbrug genoemd naar het schouderembleem van deze troepen. De Ornebrug werd omgedoopt in Horsabrug een naam voorgesteld door een Nederlands echtpaar.

Caissons aan de kust.

Arromanches.

https://youtu.be/ZlcEaWvhV1s

https://youtu.be/J9Z51V5back

https://youtu.be/UQ8myAl4rak

De Mulberryhaven van Arromanches-les- Bains was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven bij Arromanches-les-Bains was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen. Hiervoor was het nodig dat schepen met een grote diepgang konden aanmeren. De bestaande zeehavens in Normandië waren moeilijk in te nemen en zouden naar verwachting ook door de Duitsers onklaar worden gemaakt.

Met de aanleg van de tijdelijke haven werd op 7 juni 1944 gestart door het tot zinken brengen van oude oorlogs- en vrachtschepen (de z.g. Blockships waaronder de Nederlandse kruiser Sumatra. Op deze wijze ontstond een golfbreker met een totale lengte van ca. 7 km. Hierop volgend werden aan de zeezijde achter de gezonken schepen, zogenaamde Phoenix-caissons tot zinken gebracht. Deze caissons waren in het geheim vooraf al in Engeland vervaardigd en elk voorzien van een kanondek met Bofors-luchtafweergeschut geschutskoepel. In de luwte van de golfbreker werden, uit stalen pontons opgebouwde, drijvende loskaden aangelegd (de ‘Whale’ of ‘Lobnitz-pieren’), die via drijvende bruggen verbinding kregen met de stranden van Arromanches. Deze rechthoekige pontons van beton en staal waren op vier hoeken voorzien van 30 meter lange, beweegbare, steunpilaren. Door middel van deze steunpilaren konden de pontons de getijdebewegingen volgen en kon onafhankelijk van het getij ononderbroken worden gelost. Om de loscapaciteit van de pontons te vergroten werden betonnen pontons als een soort tussenkaden, tussen de verankerde (hoofd-)kade pontons geplaatst. De lospontons werden door middel van drijvende pieren verbonden met het vasteland. De genie had alles nauwkeurig voorbereid en zorgde dat bij de bouw van de haven ook goede afvoerwegen werden aangelegd richting het achterland.

De haven functioneerde goed maar werd na enkele dagen (19 juni 1944) geteisterd door een zware voorjaarsstorm welke drie dagen aanhield. Hier waren de Mulburryhavens niet op berekend. Bij de haven van Arromanches was de schade te herstellen waardoor deze een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren bij de bevoorrading van de manschappen.

In Arromanches-les-Bains is een museum gevestigd dat door middel van maquettes en films een goed beeld geeft van deze tijdelijke haven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De haven bestaat niet meer, maar een deel van de caissons is voor de kust blijven liggen. De permanente expositie over de invasie in Arromanches is op 5 juni 1954 door de Franse president René COTY geopend “op initiatief van Raymond TRIBOULET, eerste onderprefect van het bevrijde Frankrijk.”
Het is het eerste museum ter herinnering aan 6 juni 1944 en de slag om Normandië.
Dit museum is gebouwd op de plaats waar de kunstmatige haven werd geplaatst, waarvan we de resten nog kunnen zien op enkele honderden meters van de kust.

Het museum en bioscoop 360 Arromanches

https://youtu.be/pGVsmDB3qio

 

Arromanches 360.

https://youtu.be/sXfEQao1Chs

https://youtu.be/rQtTqyODs-0

Bij de ingang van het Circelvormige Theater, verwelkomt de tentoonstellingshal u met foto’s van de 50ste verjaardag van D-Day herdenking. Ook ziet u mooie foto exposities. Een gids is permanent beschikbaar is om te reageren op uw vragen.

De films worden geprojecteerd op 9 schermen in een cirkelvormige zaal. Achter elk scherm zijn luidsprekers geplaatst die ieder hun eigen numerieke geluid geeft voor het betreffende scherm, waardoor er een betere scheiding van de geluidseffecten onstaat en is er een betere synchronistatie tussen geluid en film.

De zaal biedt plaats aan 250 personen tegelijk. De toeschouwer zal tijdens de film staand naar de projectie kunnen kijken. Indien gewenst, is er de mogelijkheid om te zitten. Ouderen of gehandicapten personen die moeten zitten, kunnen op aanvraag een stoel krijgen.

Bioscoop 360.

 Créer un Blog | Nouveaux blogs | Top Tags | 498 articles | blog Gratuit | Abus?