joenaajtetsteeds.

Tot in de puntjes uitgerekend, bestudeerd, gekopiëeerd en van goede voorzorgsmaatregelingen voorzien maar afgezien daarvan kan je niet alle onvoorzienigheden en risico’s uitsluiten het was en bleef een gewaagd en omvangrijk project. Dat was de regularisatie wat mijn man betrof, ik liep met mijn hoofd in de wolken. Een paar dagen voor de aftocht besefte ik plots dat door de overgang van de ene tijdzone in de andere ik niet alleen tegen de gevolgen van een jetlag zou moeten opboksen, belangrijker was het om de suikerspiegel stabiel te houden en daarvoor had ik medische raad nodig. Niet eenvoudig maar tijdig opgelost.

Maandag 28-05-2012.

05.15h. Départ pour Marignane - 05.45h arrivée Marignane - 07.00h décoller pour Madrid -08.40 arrivée Madrid -11.55h décoller pour Chicago -14.14h arrivée Chicago terminal 5. -7 h.

53-ohare-aeroport.jpg

So far een foutloos parcours. We hadden 1 uur over om gecontroleerd te worden bij de douanepost de koffers op te pikken en een trein shuttle te nemen tot aan gate 2 - first level, waar we een afspraak met de Limburgers hadden. First level bestaat uit vijf wachtkamers en daar de tijd dringend was besloten we het in de dichtsbijzijnde te wagen. P ging op uitkijk terwijl ik bij de koffers bleef. Tijdens het wachten kwamen de cijfers over de vlieghaven naar boven: na Hartfield-Jackson (Atlanta) en Beijing capital is O’hare international airport de derde van de wereld. Het heeft vijf terminals en 178 gates. In het recordjaar 2007 verwerkte de vlieghaven 26 miljoen passagiers , vorig jaar 66.665.390 , elke 26 sec stijgt of daalt er een vliegtuig , man toch wat ga je aanvangen als je op die plaats elkaar misloopt? Een gsm. Juist maar maak dat m’n man es wijs Na een paar minuten had ik mijn tirade klaar toen ik twee handen voor mijn ogen kreeg * ve zeen in Amerika!*

Het was op ‘t nipperke, in Zaventem had hun vliegtuig een uur vertraging opgelopen en daardoor zou de afspraak onherroepelijk zijn mislopen. Ten langen leste mochten ze dan toch instappen en als de wind meezat - wat het geval was - werd de verloren tijd ingehaald. Zij zaten daar op ons te wachten. Het avontuur kon beginnen.

54-ohare-aeroport.jpg

55-ohare-aeroport.jpg

17.oo h. Gratis navette naar het hotel O’Hare Inn & Suites.

56-ohare-shuttle.jpg

57-ohare-inn-suites.jpg

Het was de eerste kennismaking met ‘big is great’ ook al was het meubilair aan de oudbollige kant , frigo , haardroger, stijkijzer en plank kofiezetapparaat en de bijbel het was aanwezig maar geen eetgelegenheid. Door een vriendelijke receptioniste werden we vewezen naar een restaurant in de buurt waar de shuttle ons tussen twee vliegvrachten in naar toe reed. Prima service.

58-resto-mirage-chicago.jpg

Een beetje beducht voor het Amerikaanse eten was ‘Le Mirage ‘ een meevaller, hadden we maar elke avond zo een verfijnd en licht diner gekend dan zou ik hier later niet uitgebreid gaan vlaggen over de overdaad aan voedsel, nu voel ik mij verplicht het te vermelden.

Dit bakje stond op de parking.

37-valentino-chicago.jpg

38-valentino-chicago.jpg

29 -05-2012.

0700 h. Réveil.

08.30 h. Navette Airport - Train O’Hare station BLUE LINE (45′min to downtown) .2.25 dollar.Uitstappen Washington station.

Met z’n 2.700.000 inwoners is Chicago de derde stad van de USA. In oktober 1871 werd 10 km2   tot aan de grond in as gelegd (Great Chicago Fire) Door het aanzienlijk aantal houten woningen verspreidde de brand zich in een hoog tempo. De bilan was dramatisch 330 mensen vonden er de dood en 18.000 gebouwen werden verwoest. Op het einde van XIX de eeuw herneemt de economie in de stad  door het intrede van de tweede revolutionaire industrie. Tussen 1870 en 1900 ontwikkelt het aantal inwoners van de stad zich in een spectaculair tempo van 299.000 tot bijna 1,7 miljoen. Rond diezelfde periode ontstond er het idee om New York te evenaren en rezen er de eerste wolkenkrabbers uit de grond.

Van het moment we uit de metro stapte kregen we dit te zien: Michigan Avenue.

https://youtu.be/u-tALux5Ve0

39-chicago.jpg

40-chicago.jpg

41-chicago.jpg

42-chicago.jpg

43-chicago.jpg

44-chicago.jpg

45-chicago.jpg

46-chicago.jpg

Half tien in de ochtend, een half uur voor de ontmoeting met ‘the greeter’

47-chicago.jpg

49-chicago.jpg

51-west-side-story-chicago.jpg

52-chicago.jpg

Op het einde van Washington Avenue stoot je regelrecht op het adembenemende Millenium park . Alvast een paar foto shoots eer we in het cultureel centrum haar gaan opwachten.

https://youtu.be/4z7jcqfBvbQ

https://youtu.be/u2H8d2UOIWg

https://youtu.be/0WSNxSlB48Q

59-millenium-parc-chicago.jpg

60-millenium-parc-chicago.jpg

61-millenium-parc-chicago.jpg

63-millenium-parc-chicago.jpg

Cherie was fit en in goede conditie, het was nodig zei ze want tot 13 uur ging ze ons heel wat laten zien ‘from the city I love so dearly.’

Cultural center

https://youtu.be/3K0SnJ69k6A

https://youtu.be/fbRmnmrjb3M

65-cultureel-centrum-chicago.jpg

Na de kennismaking leidt ze ons meteen rond in een onverwacht decor.

66-glaskoepel-cultureel-centrum-chicago.jpg

67-cultureel-centrum-chicago.jpg

68-houten-gewelf-cultureel-centrum-chicago.jpg

69-cultureel-centrum-chicago.jpg

Zicht op millenium park vanuit het gebouw.

70-zicht-op-millenium-park-van-uit-cultureel-centrum-chicago.jpg

71-zicht-op-millenium-park.jpg

72-zicht-op-millenium-park.jpg

Op weg door de stad. Ze bracht ons binnen in plaatsen waar foto’s maken niet was toegestaan zoals een gerenoveerd hotel in nagebootste art deco stijl en een museum over the big fire en belangrijke inwoners van Chicago.

73-square-chicago.jpg

74-square-chicago.jpg

75-square-chicago.jpg

77-greeter-cherie.jpg

78-dubbeldekker.jpg

79-guido-en-cherie.jpg

80-walking.jpg

81-onder-the-railway-jpg.jpg

83-the-railway-jpg.jpg

Ten zuidoost van de stad hebben ethnische gemeenschappen zich een voet aan de grond toegeeigend zo vindt je er Little Italy Greektown en  Chinatown. De roots van Cherie lagen in Duitsland en volgens haar was de wijk van Polen en Duitsers veruit de mooiste.

We nemen de shuttle train naar the…

.. en komen terecht in groen, rust en inderdaad in zeer mooie wijken.

84-neighbourhood-jpg.jpg

86-neighbourhood-jpg.jpg

87-neighbourhood-jpg.jpg

88-neighbourhood-jpg.jpg

89-neighbourhood-jpg.jpg

90-neighbourhood-jpg.jpg

91-neighbourhood-jpg.jpg

92-neighbourhood-jpg.jpg

93-neighbourhood-jpg.jpg

94-neighbourhood-jpg.jpg

95-neighbourhood-jpg.jpg

Cherie haar taak was (kosteloos) volbracht ze deponeerde ons na een lange staptocht in het plaatselijke gemeenschapscenter waar we -hoera- de eerste en laatste correcte hamburger verorberde. De shuttle rammelde ons terug naar downtown.

96-train-to-come-jpg.jpg

Michiganstreet.

97-michiganstreet-jpg.jpg

104-michiganstreet-jpg.jpg

Op een brug over the Chicago river staan er aan weerszijde prachtige buildings.

99-chicago-river-jpg.jpg

101-chicago-river-jpg.jpg

102-chicago-river-jpg.jpg

103-chicago-river-jpg.jpg

100-chicago-jpg.jpg

De trot naar Navy pier hadden we schoormelijk onderschat - de vermoeiheid liet zich voelen, plaatselijke tijd was het 16 h. en tenslotte we waren al 21 uur te been - maar niemand gaf het op.

Navy Pier lig aan Lake Michigan  een straat vol atracties eet en drankgelegenheden. Vanuit dat oogpunt heb jeen schitterende skyline op Chicago.

https://youtu.be/2UumvfNm0lo

https://youtu.be/YcHjuffgjbI

106-zicht-navy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

111-skylinenavy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

105-navy-piet-michigan-lake-jpg.jpg

108-navy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

109-navy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

110-sailer-navy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

112-navy-pier-michigan-lake-jpg.jpg

Na een aantal keelverfrissers vonden we - gelukkig - een bus om verder het Millenium park te exploiteren.

The cloud gate

113-cloud-gate-jpg.jpg

Het Pritzker Pavillon

114-pritzker-pavillon-jpg.jpg

The Footbridge.

130-footbridge-millenium-jpg.jpg

132-foot-bridge-millenium-jpg.jpg

Bloemen park.

131-bloemen-park-millenium-jpg.jpg

The Crown Fountain die om meer uitleg vraagt.

2 Kolossale kolommen staan in een waterbad recht over elkaar, een jongen en een meisje kijken elkaar aan. Door een technisch wonder, dat ik nooit eerder gezien heb, gaan hun ogen en mond open en toe en kunnen ze knipoogjes naar elkaar zenden.Iedere dag veranderd het beeld, elke inwoner van de stad die vrijwillig wilde poseren komt aan de beurt. Ongeloofelijk!

https://youtu.be/4z7jcqfBvbQ

116-levende-fontein-jpg.jpg

117-levende-fontein-jpg.jpg

118-levende-fontein-jpg.jpg

120-levende-fontein-jpg.jpg

128-crown-fontain-millenium-jpg.jpg

Met een feestelijke nachtverlichting  lieten we een stad achter ons waar nog veel meer te ontdekken viel.

124-by-night-jpg.jpg

123-by-night-jpg.jpg

We hadden het hier best een paar dagen langer uitgehouden , tja dat zeg ik altijd als we verder moeten.

Memphis Tennessee.

30-05-2012.

Met een kop koffie en een koekje door het keelgat kon nu het grote avontuur van start gaan. Het hotelbusje reed gewillig door Chicago’s heksenketel tot waar de auto op ons wachten.

7c-ford-escape.jpg

De stevige Ford had aan boord : 2 volgzame zussen , een notoire muziekenner en een gedreven chauffeur. De afstand was gebriefd en ingecalculeerd we waren nu op ons zelf en de eindeloze kale vlakte van Illinois aangewezen. Dat verliep prima .

Een langgerekte rit, zelfs met drink-en mondvoorraad en co-piloot, zonder onderbreking zou overdreven zijn. P had het voorzien dus half weg kregen we de geschiedenis van Cairo te horen en de staat waarin het stadje zich bevond, te zien.

https://youtu.be/QYoag6SK4HM

https://youtu.be/IJW8lOzJJPE

5j-cairo-binnen-rijden.jpg

Welcome to Cairo, Illinois

Het stadje Cairo, in de zuidpunt van de staat Illinois, werd anderhalve eeuw geleden gesticht en had alle potentie om een grote en belangrijke stad te worden; het is gelegen op het punt waar de Ohio River en de Mississippi, de twee grootste rivieren van de Verenigde Staten, tezamen komen.

Tijdens de Burgeroorlog was het een strategisch belangrijke plek als zuidelijkste punt van de Noordelijke staten. Daarna werd het een commercieel knooppunt voor het vervoer op de rivieren; honderden schepen per jaar legden aan op de kade van Cairo en de economie bloeide, niet in het minst vanwege de aanwezigheid van zeventig kroegen en tientallen bordelen.

Op het hoogtepunt van zijn bloei telde Cairo 17000 inwoners, maar toen de trein langzaamaan de plaats van de rivierboot overnam begon ook de neergang van de stad.
De doodklap volgde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen de zwarte bewoners van de stad in opstand kwamen tegen de, voor een geografisch gezien Noordelijke stad, uitzonderlijk racistische structuren. Er volgde een periode van bijna zes jaar van gewelddadige confrontatie en boycot van de blanke middenstand, die uiteindelijk leidde tot de sluiting van alle industrie en winkels.
Tegenwoordig zijn de tekenen van die confrontatie van nauwelijks meer dan dertig jaar geleden nog overal zichtbaar en ziet Cairo er uit als een gebied waar een hevige oorlog heeft gewoed. Het inwonersaantal is gereduceerd tot 3600 en nog steeds trekken er mensen weg omdat de vooruitzichten hopeloos zijn. Zoals een zwarte inwoner het uitdrukte: we hebben de slag gewonnen, maar de oorlog verloren

5i-cairo-usa.jpg

15d-spookstad-cairo.jpg

15e-spookstad-cairo.jpg

15g-spookstad-cairo.jpg

Geen opbeurende beelden aan de  samenvloeiïng van The mississippi en The Ohio.

Over een stalen mastodont bollen we een stukje Missouri binnen.

5l-stalen-brug-over-de-ohio-cairo.jpg

5s-missouri.jpg

Maar een muggenscheet, edoch een voet aan de grond gezet, dat geeft recht om een duimspijker op Google Earth.

Daarna was het aan Arkansas om ons te verwelkomen.

5z-arkansas-welcome.jpg

Om uiteindelijk te arriveren  in de staat Tennessee en Memphis voor 2 dagen onze thuishaven  zal zijn.

http://youtu.be/w-W4VgQtLNA.

5m-tennessee.jpg

In Osceola - een uur rijden verwijderd van Memphis - drong zich een tankbeurt op .Vlak ernaast ligt een lelijk vierkant gebouw met een uithangbord ‘good food & fine wines’. Het was te riskeren.  Zoals we verwacht hadden was binnen de ruimte groot en kaal daarentegen leken de tafels aantrekkelijk met tafellakens en bijpassende servetten en op the food was niets aan te merken.

Evenmin een ontgoocheling in hotel ‘Days Inn & Suites’

6i-days-inn-suites.jpg

6h-days-inn-suites.jpg

6f-days-inn-suites.jpg

6l-days-inn-suites.jpg

6m-days-inn-suites.jpg

6j-days-inn-suites.jpg

Bij het inchecken werd het opeens stil. Het bericht in de krant van het overlijden van Doc Watson bracht vooral p- een grote bewonderaar - even van zijn stuk. RIP old chap.

7d-doc-watson.jpg

ttp://youtu.be/CvyXBPaC89c

Er restte ons nu nog slechts luttele uurtjes, ruim voldoende om kennis te maken met het avond- en nachtleven van the bluestown.

De Mississippi  river heeft er een brede vaargeul , de Hernando de Soto bridge (10km. lang met zes rijstroken) laat dagelijks 43 000 auto’s passeren van West Memphis naar Memphis town.

https://youtu.be/dWa5JgZ9oo4

5u-hernando-de-soto-bridge-memphis.jpg

Hier steekt google een handje toe voor informatie over de stad.

Wij staken van wal in Beale street.

https://youtu.be/URtF-xaI7HU

https://youtu.be/apRjSi3z6a4

5p-bealestreet.jpg

Aan de beroemdste inwoner was niet te ontkomen.

5q-the-king.jpg

6t-siamese-tweeling-jpg.jpg

5r-elvis-shop.jpg

De hamburgertent ’Dyers’ is al even berucht

In 1912,  opende Elmer “Doc” Dyer zijn eigen cafe en begon een geheim kookproces te ontwikkelen voor de unieke heerlijke wereldberoemde hamburgers die ze vandaag nog steeds serveren op Beale Street.

Het verhaal gaat dat het “geheim” van de smeuïge burgers bij Doc Dyer’s vet te vinden was. Al die jaren heeft hij nooit zijn olie vervangen, maar werd wel dagelijks gefiltert en is zo doorgegaan met sappige Dyer’s Burgers te produceren nu al bijna een eeuw.

De Dyer erfenis blijft verder bestaan. In de loop der jaren is het beroemde bakvet vervoerd, onder de toeziende bescherming van gewapende politie- escortes  naar verschillende locaties in Memphis en heeft zich definitief  gevestigd op historische Beale Street.

Would you eat a burger that was cookedusing 100-year-old cooking grease? Lots of people do.

7g-dyers-hamburger.jpg

7h-dyers-100jarig-vet.jpg

6s-beruchte-dyers-jpg.jpg

5h-dyers.jpg

5e-dyers-burgers.jpg

Nog iemand die er geëerd wordt is de levende legende B.B. King. Èèn van zijn restaurants bevind zich zowat in de helft van Beale street Zijn muzikale carriere startte in Memphis ,dat verdiend een standbeeld nota bene.

7i-b-b-kings-bleus-bar.jpg

7k-b-b-king.jpg

9d-enkele-modellen.jpg

Geleidelijk kwam de duisternis opzetten en liepen de bars vol. De muziek klonk aanlokkelijk maar onze kaarsen waren opgebrand. En plus le lendemain serait bien chargé.  

6p-beale-street.jpg

6o-beale-street.jpg

31-05-2012

Een uur voordat Mud Island zijn poort opende stond de auto er in de nabijheid geparkeerd. Een tijdspanne die we benutten om door een, nog rustig, stadgedeelte te kuieren. Nauwlettend werd elke wolk in de gaten gehouden, er was immers een zwaar onweer voorspeld.

Het zachte blauw van de vorige dag was in grijs veranderd.

6x-street-jpg.jpg

6z-troley-jpg.jpg

Honkbal stadium van het Memphis redbirds team.

7l-honkbal-stadium-memphis.jpg

7m-honkbal-stadium-memphis.jpg

Buiten de poort loop je meer gevaar als erbinnen

7n-no-guns.jpg

Terug bij River Park zag de hemel er twijfelachtig uit, bij wijle leek de zon het te halen op het dreigende onweer.

7s-mud-island-river-park.jpg

De hangende monorail was een een attractie opzicht.

https://youtu.be/ytWbGIbG2V8

https://youtu.be/5X1ogto79EQ

7p-monorail-mud-island.jpg

7q-monorail-mud-island.jpg

Across the Mississippi.

7r-across-the-mississippi.jpg

Niemand stond er dringen om in te stappen.

70-monorail-mud-island.jpg

River park.

De Mississippi river is met zijn 3766 km lengte de langste van Noord Amerika. Ze ontspringt in North Minnesota en vloeit door de staten Minnesota, Wisconsin,Iowa, Illinois, Missouri,Kentucky,Tennessee,Arkansas,Mississippi en Loiusiana. Ze mondt uit in de golf van Mexico.

Die afstand hebben we in minder dan 2 uur op een leerrijke wijze afgelegd.

Mississippi River mod.png

Het bleef droog , dat was mooi meegenomen.

6q-mud-island.jpg

5w-mud-island.jpg

7u-mud-island-river-park.jpg

7v-mud-island-river-park.jpg

7w-mud-island-river-park-cairo.jpg

7y-mud-island-river-park.jpg

7z-mud-island-river-park-osceola.jpg

The Bay of Mexico

5v-bay-off-mexico-mud-island.jpg

8e-gulf-off-mexico.jpg

Bay, golf of gulf het komt er op neer dat een zekere ‘Suzyanna’  zangers als Harry Belafonte & Kingston Trio er nogal van onder de indruk zijn geweest.
http://youtu.be/-16OczraVi4.

8d-assorti.jpg


8b-gren-red.jpg

It was fun. Moest er een bui gaan vallen dan kon dat best gebeuren tijdens het uur dat we ons in de buik van  verscholen hielden.

Het verhaal in beeld van één van de vele stoomboten uit het zuidelijke Amerika, met zwarte slaven aan boord die in the civil war werden ingezet.

9l-civil-war.jpg

9k-river-park-museum.jpg

8f-river-park-museum.jpg

8g-river-park-museum.jpg

8h-river-park-museum.jpg

8j-river-park-museum.jpg

8k-river-park-museum.jpg

9f-river-park-museum.jpg

9g-the-belle-of-the-bluffs.jpg

9i-the-belle-of-the-bluffs.jpg

9j-the-belle-of-the-bluffs.jpg

Ook hier weer niets dan lof. Een afschuwelijke slechte hotdog en een zwaar overprijsd drankje kregen de minpunten.

Oeps … er komt er eentje bij.

8m-onweer.jpg

De regenkleding hield het uit tot we een bruin café binnen stormden. Toen gingen de hemelsluizen pas echt open.

8p-bruin-cafe.jpg

De toestand leek zorgwekkend te worden , op het beeldscherm kon men de evolutie van de storm minuut per minuut volgen.Nog 9 mn. eer hij Memphis zou bereiken.

5y-weerkaart.jpg

Met goede coutrymuziek op de achtergrond en een vriendelijke waitress zaten we voorlopig nog op wolken. Wat chatten, nippen van de wijn, wat rondkijken naar de mensen rond ons …waarvan het merendeel voor een schotel voedsel zat dat ik niet kon definiëren. Nachos, wist mijn zus, zullen we ook…?

Kan iemand geloven , dat de portie waar wij met vier grote moeite mee hadden in feite per persoon geserveerd wordt.Tsss.

8q-natchos.jpg

De waitress -  een laag nachos met gesmolten kaas rond the hips’ - had meteen door dat wij buitenlanders waren,  funny foreigners. Toen we het aandurfden haar te vragen hoever het lopen was tot Sun studio , kwam ze haast niet bij. ‘It’s one mile to go, I wouldn’t walk, I would take a taxi, hahahaha.’

De stortbuien waren gereduceerd tot zeverdruppels, erger als kletsnatte straten was het niet geworden.

Let’s go amigos, one mile to go, hahaha!

Niemand lachtte nog toen er weer een wolkbreuk het op dat eenzame viertal gemunt had. Halfweg vonden we refuge onder een afdak.

De auto met een koppel kleurlingen erin stopte. Waar we naartoe gingen en of ze konden helpen. De bui zou zo voorbij zijn dus ik bedankte vriendelijk voor het aanbod. Noppes, het bleef gieten. Vijf minuten later stopte diezelfde auto. ‘Stap in folks, wij brengen jullie naar Sun Studio’.

https://youtu.be/Salq2Xl5YrI

https://youtu.be/3O9waTaXHYE

5d-sun-studio.jpg

‘ If music was a religion then Memphis would be Jerusalem and Sun studio its most holy shrine!’….beweren ze in Memphis.

Hetgeen ik over sun studio kwijt wil: als je er als muziekfan voor de eerste keer binnenstapt overvalt je een gevoel dat je niet gauw tegenkomt , de indruk van dit is uniek. Het gebouw is foeilelijk - waarschijnlijk opgetrokken na W.O II - schoonheid mag je daar niet verwachten. Gedurende 60 jaar is er niets gerenoveerd, gerestaureerd of van plaats verzet, letterlijk alles heeft er zijn plek behouden. Elvis J.Cash, R. Orbison, C. Parkins, en J.J.Lee kunnen er aan de slag alsof de tijd nooit heeft stilgestaan.

Stichter, Sam Phillips , deed dienst als diskjockey op trouwerijen tot hij in 1950 het idee opvatte om met zijn eigen label te starten. De man had toen nog geen vermoeden dat hij 3 jaar later een jongeman hem, en zichzelf wereldberoemd zouden worden.

8v-sam-phillips-sun-studio.jpg

De jonge muzikant liep in 1953 het nietszeggende gebouwtje binnen, om een plaatje voor zijn moeder te maken.Naar verluidt beviel Phillips het liedje dat hij wilde zingen niet en samen gingen ze aan het werk om in de plaats daarvan de single ‘That’s All Right Mama’ (1954 ) op te nemen. Daarna volgden nog een paar succesvolle singles, maar geen complete albums met Presley.

http://youtu.be/yWgprZu4Hk4

De opnames van het befaamde One Million Dollar Quartet, met Elvis, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash bezorgde hem de titel van ‘pionier of rock-’n-roll’

Sun café.

9m-sun-cafe.jpg

Rondleiding in de studio.

8r-sun-studio.jpg

8s-sun-studio.jpg

8t-sun-studio.jpg

Opname studio.

8u-opname-sun-studio.jpg

8w-m-e-sun-studio.jpg

The one milion four.

8x-1-million-dollar-quartet.jpg

La informatrice.


8z-sun-studio-gids.jpg

De originele micro waar Elvis het mee deed.

9a-elvis-achterna.jpg

Extra uitleg van een muziekkenner.

9b-professionele-uitleg.jpg

Het gemak.

9c-toilet.jpg

Dat Elvis , Jerry Lee, Johnny Cash en Carl Parkins Sun studio in de kijker zetten is niet verwonderlijk, het waren Sam Phillips paradepaardjes

http://www.elvis.com.au/presley/the_jordanaires.shtml

Eigen composities had hij niet ‘Are You lonesome Tonight’ werd geschreven in 1926 door Roy Turk de muziek kwam van Lou Handman en gezongen door Henry Burr . Enkele jaren later oogsten The Carter Family er een groot succes mee.

http://youtu.be/rI7wqaYvcs8

http://youtu.be/22R5IgxP_pg

Carl Perkings ging in 1955 met ‘Blue Suede Shoes’ Elvis een jaar eerder vooraf.

http://youtu.be/ZBvJayV3xDc

Mac Davis schreef multiple teksten en muziek voor hem waaronder één van zijn bekendste ’In The Ghetto’. En dan is er nog ‘It’s now or Never’ een traditionel uit Napels gecomponeert in 1898.

Fans zullen in de verdediging gaan door de verdienste van Elvis stem op te hemelen, dat hij de liedjes een nieuw leven heeft ingeblazen, wie zou anders - behalve in Duitsland - het lied ‘Muss I Denn’, een volkslied’ uit 1827 ooit hebben meegezongen. Een credit dat niemand hem kan weigeren. Hij was en is nog steeds The (enige)King van America.Toch is het daar niet iedereen mee eens .Over zijn liedjespikkerij wordt op deze site met Elvis de draak gestoken en ook die krijgt van mij credit , omdat het grappig is.

We hadden genoeg stof verzameld om over de dag na te praten .Een voettocht terug naar de stad was wegens het teveel aan hemelnat uitgesloten. Na een moment ter plaatse blijven dralen stopte er een busje voor de studio , bleek het een gratis stadsdienst te zijn .Hadden  we weer  even geboft.

Nat en verlaten vonden we Beale street terug.

9s-beale-street-na-de-regen.jpg

Het korste strootje om op zoek naar een restaurant te gaan was voor mij.9t-op-zoek-naar-vermaak.jpg

Gevonden!

9u-restaurant-gevonden.jpg

9v-gelakte-ribben.jpg

Na de middag was live music in de kroegen van Beale street aanzienlijk aangenamer met minder lawaai  dan tijdens de avond uren. Op zoek naar een andere en betere sound kwamen de klanken ons een straat verder tegemoet. Great soul music, precies wat we zochten.

Zonder te mikken zaten we recht in de roos.Een geanimeerde soul groep had de afgeladen volle bar op hun handen .De kwaliteit van de foto’s en het clipje geven niet weer wat wij die avond hebben meegemaakt.

9y-soul-band.jpg

9w-bluesband.jpg

http://youtu.be/gJiFQD8Z9Cs.

Gammel  gelopen en geslentert maar tevens opgetogen zwaaien we adieu aan Memphis.Créer un Blog | Nouveaux blogs | Top Tags | 498 articles | blog Gratuit | Abus?